Vergelijk tuinmeubelen eenvoudig online!

tuin voorbereiden voor winter

5 manieren om je tuin voor te bereiden op de winter

De herfst is aangebroken en daarmee gepaard gaat de onvermijdelijke vertraging van de activiteit in de tuin. Afhankelijk van uw locatie, kunnen vaste planten blozen van kleur of beginnen hun bladeren te laten vallen.

Eenjarige groenten naderen het einde van hun levensduur en beginnen te bezwijken onder de steeds hardere vorst. Na de stormloop van het planten in de lente en het hoogtepunt van de zomeroogst, is het verleidelijk om het tuinhek te sluiten en de natuur zijn gang te laten gaan. Je hebt tenslotte de zware lente-opheffing gedaan en de voordelen van de zomer geplukt. Wat is er nog meer nodig nu de herfst eraan komt?

Het antwoord hangt af van hoeveel gemakkelijker je wilt dat de dingen zijn wanneer de lente rondrent. Een paar zorgvuldige stappen die nu worden uitgevoerd, zullen u op de lange termijn moeite besparen. Als u de hoeveelheid werk die u moet doen tijdens de lente-razernij van volgend jaar wilt verminderen, overweeg dan enkele van deze suggesties om uw tuin naar bed te brengen.

1. Ruim zieke planten op. Laat de rest zitten.

Hoewel veel gebruikte planten op hun plaats kunnen blijven om te rotten en voedingsstoffen aan de grond toe te voegen, kunnen sommige ziekten, plagen en schimmels bevatten. Als je tijdens het groeiseizoen tekenen van ziekte hebt opgemerkt, maar geen tijd hebt gehad om te handelen, is het nu het moment om ze te verwijderen. De rest van uw verbruikte gewassen bieden bescherming voor de bodem, waardoor erosie wordt verminderd als u deze gedurende de winter op zijn plaats laat. Ze kunnen ook huizen bieden voor overwinterende bestuivers.

2. Verwijder onkruid die zich tijdens het groeiseizoen hebben kunnen vastzetten.

Herinner je je de winde die je frambozenveld koloniseerde? Of de Himalaya braam die vanaf de borders van uw tuin binnendringt? Dit is het moment om met die afvalligen om te gaan. Graaf ze op en gooi ze in de prullenbak of verstik ze onder zeil of tuindoek.De meeste invasieve onkruiden blijven levensvatbaar in een composthoop of onkruidhoop, dus weersta de drang om ze eenvoudig naar een ander deel van uw tuin te verplaatsen. Het volledig verwijderen van invasieve planten is de enige manier om te voorkomen dat die planten opnieuw ontkiemen en de oogst van volgend jaar verstoren.

3. Pas uw grond aan voor de lente.

Ondanks het feit dat de meeste mensen deze activiteit voor de lente reserveren, is de herfst een goed moment om bodemverbeteraars zoals mest en compost toe te voegen, of organische meststoffen zoals beendermeel, kelp en steenfosfaat. In de meeste klimaten betekent het toevoegen van voedingsstoffen in deze tijd van het jaar dat ze tijd hebben om af te breken, je bodem te verrijken en biologisch actief te worden.

Als u de bodem nu wijzigt, betekent dit ook dat u al een deel van het werk hebt gedaan wanneer het drukke seizoen toeslaat.
Nadat u uw amendementen hebt gestrooid, kunt u uw grond mulchen of een dekgewas zaaien (zie hieronder) om te voorkomen dat winterregens de amendementen onder de actieve wortelzone wegspoelen; dit geldt vooral voor verhoogde bedden, omdat ze gemakkelijker leeglopen dan in de grond gelegen bedden. Verwijder de mulch in het vroege voorjaar voorafgaand aan nieuwe aanplant.

4. Plant dekgewassen.

In veel klimaten is de late zomer of vroege herfst een goed moment om bodembedekkers zoals rogge, wikke of klaver te zaaien. Deze gewassen helpen bodemerosie te voorkomen, verdichte gebieden op te breken en de hoeveelheid organisch materiaal in tuinbedden te verhogen. Bodembedekkers voegen ook voedingsstoffen toe en helpen uw bodem koolstof uit de atmosfeer de bodem in te trekken.

Het planten van peulvruchten in uw tuin, zoals klaver of velderwten, kan de beschikbare stikstof voor tuingroenten verhogen. Hoewel het een algemene richtlijn is om bodembedekkers ongeveer een maand voor de eerste dodelijke vorst te planten, zijn sommige bodembedekkers winterharder dan andere. Raadpleeg uw plaatselijke voorlichter of zaadleverancier om het beste herfstbedekkersgewas voor uw regio te identificeren.

5. Snoei vaste planten voorzichtig.

De herfst is een goed moment om enkele meerjarige tuinplanten te snoeien, maar zorg ervoor dat u de juiste kiest. Hoewel planten zoals venkel baat hebben bij een herfstsnoei, blijkt uit onderzoek dat gebruikte frambozenstokken de kroon van de plant tot in de winter blijven voeden.

Bosbessen geven ook de voorkeur aan een voorjaarssnoei, die de plant helpt beschermen tegen blootstelling aan ziekten en stress. Focus vallen snoeien inspanningen op bloemen zoals rozen; kruiden zoals rozemarijn, tijm en salie; en groenten zoals asperges en rabarber. Bramen profiteren ook van een herfstschoonmaak. Verwijder gebruikte of kruisende stokken om de krachtige verspreiding van de plant onder controle te houden.

Weersta de drang om uw meerjarige bloeiende planten in te korten, vooral die bedekt met zaadkoppen. Deze zullen uitstekende maaltijden zijn voor overwinterende vogels in uw buurt en zullen de wintertuin interessanter maken. Stengels en bladeren bieden ook winterbescherming voor de zachte kronen van een plant.

Denk vooruit

Waar je ook woont, er zijn altijd stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden op het tuinseizoen van volgend jaar. Nu genomen, zullen deze stappen niet alleen helpen om je lente en zomer soepeler te laten verlopen, ze kunnen ook je opbrengsten op de lange termijn verbeteren.

Deel dit artikel
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email
Meer tuininspiratie